PRZEPIS NA CIASTECZKA DYNIOWE
W związku z licznymi pytaniami rodziców zamieszczamy przepis na ciasteczka dyniowe, które upiekły nasze panie kucharki. Wiemy, że ciastka zasmakowały przedszkolakom, więc zachęcamy do wypróbowania przepisu w domu.
Ciasteczka dyniowe z cynamonem
SKŁADNIKI:
CIASTO
220g mąki pszennej
100g masła
100g purée z dyni hokkaido (lub inne gęste) (skorzystaj z przepisu na purée z dyni – poniżej)
80g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
POSYPKA
2-3 łyżki cukru
1-1,5 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
– składniki wyjąć wcześniej z lodówki
– masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
– do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem
i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać
– dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi
– ciasto zafoliować i schłodzić
– piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni
– cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk
– dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
– schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego
– kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowej, obtoczone kulki układać na blasze
w dość dużych odstępach
– kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm
– uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy
– ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy
– przechowywać w szczelnym pojemniku
Purée z dyni
SKŁADNIKI:
dowolna ilość dyni
WYKONANIE:
– dynię umyć, oczyścić, przekroić
– łyżką wydrążyć miękki środek wraz z pestkami
– dynię pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki
– kawałki dyni ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec
w 180 stopniach do miękkości
– w zależności od wielkości kawałków i rodzaju użytej dyni, może to trwać 30-40 minut, a nawet ponad 60 minut, miękkość najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem
– miękką dynię wyjąć z piekarnika, odkryć, żeby odparowała
– ostygnięte kawałki dyni obrać ze skórki (jeśli jest to dynia hokkaido, nie ma takiej potrzeby)
i rozdrobnić widelcem lub blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sitko
(źródło: https://smakolykibereniki.blogspot.com)