Jadłospis

JADŁOSPIS

PRZYKŁADOWY

Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo mieszane z masłem, szynką, wiejską, ogórkiem zielonym, pomidorem, herbata z cytryną, banan (1  7) Zupa jarzynowa, racuchy drożdżowe, surówka z selera i jabłek z rodzynkami, kompot ( 1  3  7  9) Bułka z masłem, serem żółtym, papryką kolorową, herbata z miodem ( 1  7)
Wtorek Pieczywo mieszane z masłem, miodem, kakao naturalne z miodem, winogron ( 1  7) Zupa kalafiorowa z zacierką, kotlet mielony, buraczki z jabłkiem, ziemniaki z koperkiem, kompot (1  3  7  9) Ciastka owsiane, sok marchewkowo-jabłkowy     (1  7)
Środa Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką, sałatą zieloną, rzodkiewką, herbata z cytryną        (1  7) Zupa krem z zielonego groszku z grzankami, gołąbki z sosem pomidorowym, kompot (1  3  7  9) Galaretka z bitą śmietaną i owocami w kubeczkach waflowych, herbata miętowa (1  3  7)
Czwartek Pieczywo mieszane z masłem, zupa mleczna z płatkami ciniminis, papryka kolorowa, herbata z sokiem, nektarynka     (1  7) Zupa lane cisto, roladki schabowe ze szpinakiem i serem feta , fasolka szparagowa, ziemniaki ze szczypiorkiem, kompot (1  3  4  7  9  10) Ciasto marchewkowe, herbata owocowa (1  3  7)
Piątek Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kawa inka, jabłko (1  3  7) Zupa pomidorowa z makaronem, paluszki rybne z fileta, surówka z kapusty kiszonej z siemieniem lnianym, ziemniaki z koperkiem, kompot (1  3  4  7  99) Koktajl malinowy na jogurcie naturalnym z miodem, herbatniki, herbata z cytryną (1  3  7)

Jadłospis może ulec zmianie

Wykaz najpopularniejszych produktów wywołujących reakcje alergiczne lub reakcje nietolerancji pokarmowej:

  1. Mleko i przetwory mleczne (łącznie z laktozą).
  2. Zboża glutenowe, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, a także ich produkty pochodne.
  3. Jajka i produkty pochodne.
  4. Ryby i ich przetwory.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Skorupiaki i produkty pochodne.
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzechy pistacjowe, orzechy piniowe.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na SO2, dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcją producenta.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.